Schwab Werner Schwab

Met “Schwab Werner Schwab” duikt compagnie barbarie onder in het poëtische, humoristische, donkere, gal spuwende en meestal straalbezopen leven en werk van de Oostenrijkse toneelschrijver Werner Schwab.
Schwab was een eenzame, getormenteerde mensenhater die zich niet kon verzoenen met het kleinburgerlijke, een ongewenst kind van een verwenselijke moeder, een extreem intelligent man die gebukt ging onder een opgelegd geloof.
Om zijn gal op de wereld te kunnen spuien ontwikkelde Schwab een eigen taal.
Een poëtische, komische en associatieve woordenbrij.
Maar we gaan niet enkel met zijn teksten aan de haal.
In “schwab werner schwab” voert compagnie barbarie een autopsie uit op zijn persoon, zijn taal en de maatschappij waarin hij leefde.
We onderzoeken deze man van binnen en van buiten, we graven in zijn teksten, zijn beeldend werk, zijn gal, zijn zinloze lever en de honderden lege flessen wodka en andere sterke dranken die hij achterliet.
Deze voorstelling werd een buitenbeentje binnen de lijn die we als compagnie proberen door te trekken. Een voorstelling die zich veel minder beroept op beeldende kracht en de letterlijke directheid van een vertelling niet uit de wegging.

want wij zijn allemaal de wereld ingevogeld, maar we kunnen niet vliegen
Werner Schwab

Van en met: Evelien Broekaert, Liesje De Backer, Karolien De Bleser, Amber Goethals, Lotte Vaes, Sarah Vangeel en Anna Vercammen
Vormgeving: Jan De Brabander
Kostuums: Viv Van der Poel
Coaching: Inge Büscher en Jan Bijvoet
Techniek: Thomas Clause en Bert Van Dijck
Grafisch Ontwerp: Dinge

Schwab Werner Schwab ging in première op 30 mei 2012 en is een coproductie van cie barbarie, d e t h e a t e r m a k e r en CC Genk, in samenwerking met CC Berchem en STUK Leuven en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en stad Antwerpen.