Undertwasser Wasserwasser

De documentaire ‘Watermarks’ is het vertrekpunt voor Undertwasser wasserwasser.
Deze documentaire vertelt het verhaal over zeven joodse zwemsters die allen op de vlucht sloegen tijdens WO II en die elkaar vijftig jaar na datum terug ontmoeten om voor een laatste keer samen baantjes te trekken.

Compagnie Barbarie laat zich raken door dit verhaal en vertaalt het naar een eigen sfeer: de sfeer van waterballet.
Synchroon zwemmen. Exclusief vrouwelijk met bommalingerie en massa’s pailletten. Maar ook extreem en dictatoriaal in zijn voorschriften. Iedereen even bruin, liefst ook even groot en even smal.
Al wat opvalt, leidt af.
En laten we nu net daar moeite mee hebben.

Een stuk over topsport, over de spanning tussen groepsbelang en individueel belang, over uiterlijkheid en identiteit. Over de drang om op elkaar te lijken, het gevaar dat schuilt in het opgeven van het individuele denken ten overstaan van een groter allesomvattend ideaal. De hele gezondheidshype en de adoratie van de atleet met de bovenmenselijke prestaties zijn slechts een mythe.
Want voor je het weet staar je je blind op je eigen ideaalbeeld en haal je toeren uit die bulken van de absurditeit.

Van en met: Ruth Beeckmans, Evelien Broekaert, Liesje De Backer, Karolien De Bleser, Amber Goethals, Lotte Vaes en Sarah Vangeel
Vormgeving: Griet Snoeks
Kostuums: Inge Büscher en Viv Van der Poel
Coaching: Mieke Verdin
Bewegingsadvies: Babette Forsyth, Carmen Van Hees en Joke Huygens
Techniek: Thomas Clause
Grafisch Ontwerp: Dinge

Undertwasser ging in première op 22 november 2007 en kreeg daarbij de steun van de Vlaamse Gemeenschap, de stad Antwerpen,kc nOna en CC Berchem.